Еврото се повиши до нова рекордна стойност спрямо долара, преминавайки моментно следващото психологическо ниво от 1.4900. Най-високата стойност, до която единната валута поскъпна, бе при ниво от 1.4965 долара за една евро.

Това бе и най-високата стойност, достигана от единната валута от създаването на европейските пари през 1999 година.

Впоследствие обаче, еврото отново се върна под нивото от 1.4900 долара, като към момента се разменя на нива от 1.4860 долара за евро.

До голяма степен поскъпването му се предопределя от продължаващото напрежение около ипотечните пазари в САЩ, както и очакванията, че прогнозираното забавяне на ръста на щатската икономика, както и умерената инфлация там, ще позволят на Фед да продължи с политиката си на намаляване на лихвите в най-голямата световна икономика.

Поевтиняването на долара се предопределя и от високите цени на петрола, които се търгуват на нива, близки до 100 долара за барел. Петролът се измерва основно в щатска валута на световните стокови пазари.

Съществуват и спекулации, че все повече страни, сред които Китай и тези от арабския свят, ще прибегнат до превалутирането на резервите си от долари, което също оказва низходящ натиск при "зелените пари".

Много анализатори прогнозират, че до края на годината или в началото на следващата можем да станем и свидетели на нива от 1.5 долара за едно евро.

Междувременно доларът продължава спада си и спрямо останалите основни валути. Спрямо йената щатската влаута се разменя на нива от около 108 йени за долар, като и тук очакванията са за по-нататъшно поевтиняване към нива от 105-104 йени за един щатски долар.