Еврото се повиши до триседмичен максимум спрямо щатския долар през изминалата седмица в резултат на нарасналите спекулации, че Фед ще продължи с политиката си на понижение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Щатската валута отбеляза спад за втора поредна седмица спрямо европейската такава, до голяма степен и след изнесените данни, че индексът следящ производствената активност в най-голямата световна икономика се е понижил през изминалия месец с най-много от 2001 година насам.

Ръст спрямо зелените пари отбелязаха и валутите на страните износителки на суровини, като Бразилия, Австралия и Нова Зеландия.

Петролът се повиши през изминалата седмица до исторически максимум при ниво над 101 долара за барел, като повишение отбелязаха и цените на останалите основни суровини на международните стокови пазари.

Инвеститорите се опасяват все повече от изпадане на щатската икономика в рецесия, което е друг повод за поевтиняването на "зелените пари".

Еврото се повиши с 1% спрямо долара за седмицата до ниво от 1.4827 долара за едно евро, като регистрира най-високата си стойност от 1 февруари насам.

С 0.6% поевтиня щатската валута и спрямо японската йена. Бразилският реал поскъпна до над 1.7 реала за един долар, или най-високата му стойност от май 1999 година. Това се случи в последния ден на работната седмица.

Австралийският долар достигна 92.51 щатски цента за един австралийски такъв, или най-високата му стойност от от 9 ноември миналата година насам. До седем месечен максимум се повиши и новозеландския спрямо щатския долар.

От Фед занижиха нивото на лихвите с 2.25 процентни пункта от 18 септември насам, като към момента нивото на лихвите в най-голямата световна икономика вече е при 3% на годишна база.

Агресивната политика от страна на резерва стана реалност в резултат на значителното забавяне на ръста на водещата световна икономика.

Така резервът е изправен пред дилемата да се справя с наблюдаваното забавяне на икономиката на страната на фона на растяща инфлация.