Еврото запазва ръста си днес спрямо останалите основни валути, след като вчера записа най-голямото си еднодневно поскъпване от близо седем години насам на фона на по-слабите от очакваното стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Еврото за последно се търгуваше на ниво от 1.0910 спрямо долара, след като скочи с 3.1% вчера, което бе най-голямото му еднодневно повишение от март 2009 г. Преди това валутата падна до 1.0523, което бе най-ниското му ниво от април.

Доларът ще очаква да получи подкрепа от данните за неселскостопанска заетост, които ще излязат по-късно днес. Ноемврийските данни може да не бъдат толкова впечатляващи, колкото създадените 271 000 нови работни места през октомври, но икономистите очаква ръст на заетостта с 200 000 през миналия месец.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън вчера заяви, че САЩ може би е "близо до момента, в който трябва да вдигне" лихвите.

Йелън също така обяви, че щатската икономика има нужда да добавя о по-малко от 100 000 нови работни места на месец, за да покрива броя на вливащите се в трудовата сила.

Експлозивният ръст на еврото вчера понижи доларовия индекс до едномесечно дъно от 97.591 пункта, след като преди това бе достигнал 12.5-годишен връх от 100.510 пункта. Индексът падна с 2.1% вчера, което бе най-слабото му представяне от март 2009 г. За последно доларът бе на ниво от 98.041 пункта.

Мечките се надпреварваха да затварят късите си позиции при еврото, след като ЕЦБ намали лихвата по депозитите с минималните 10 базисни пункта и удължи програмата си за изкупуване на облигации с шест месеца.

След предишните коментари на президента на ЕЦБ Марио Драги пазарите очакваха по-агресивни мерки, в това число и по-голямо понижаване на лихвите по депозитите и дори увеличаване на месечното количество изкупувани активи.

Еврото скочи с 2.5% спрямо йената, преди да отстъпи леко до 133.80. То поскъпна спрямо британския паунд и суровинните валути като австралийския долар.

Големите разпродажби на долара спрямо еврото донесоха загуби на щатската валута и спрямо много от останалите основни валути.

Доларът поевтиня спрямо йената до долната част на познатия напоследък рейндж 122.23-123.77 и за последно се търгуваше на ниво от 122.63 йени.

Австралийският долар се повиши, доближавайки се до октомврийския си връх от 0.7382, докато новозеландската валута за малко поскъпна до над 67 щатски цента за първи път от месец насам.