Днес еврото се движи близо до 7.5-месечно дъно спрямо долара на фона на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви допълнителни стимули за икономиката и че Федералният резерв ще вдигне лихвите.

Разминаващата се политика на двете централни банки отново излезе на преден план вчера, след като председателят на Фед Джанет Йелън намекна за вдигане на лихвите по-късно този месец.

Изказването й обезцени еврото до 1.05500 спрямо долара, което бе най-ниското ниво от средата на април. Еврото след това възстанови част от изгубеното до 1.05930.

По-късно днес ЕЦБ се очаква да представи комбинация от мерки, които биха могли да включват понижаване на лихвите по депозитите, както и увеличение на размера на програмата за изкупуване на облигации.

Европейската валута поевтинява със 7.2% от предходната среща за ЕЦБ.

Доларът бе естествената дестинация за инвеститорите, които продават евро, особено след като от Фед от известно време намекват за вдигане на лихвите през декември.

Доларовият индекс се повиши до 100.510 пункта, което бе най-високото му ниво от април 2003 г., като за последно бе на ниво от 100.12 пункта.

Йелън обяви вчера, че „очаква“ вдигане на лихвите в САЩ, изразявайки увереност в щатската икономика и предупреждавайки, че не трябва да се чака прекалено дълго преди да се вдигнат лихвите.

Доларът също така поскъпна до 123.68 йени и за последно се търгуваше на ниво от 123.43, с повишение от 0.2% за деня.

Изнесените вчера данни показаха, че частният сектор в САЩ е създал 217 000 нови работни места през ноември, което бе повече от предварително очакваното.

Канадският долар поскъпна с 0.4%, до 1.3293 спрямо щатския долар, след като цените на петрола скочиха след излязлата информация, че Саудитска Арабия ще предложи план за балансиране на петролните пазари.