Федералният резерв понижи изненадващо нивото на лихвите с половин процентен пункт вчера, до ниво от 4.75 процента на годишна база.

Това бе и първото им понижение от четири години насам, като решението се предопредели от проблемите на ипотечния пазар, както и след слабите данни за заетостта, отчела понижение през август.

До голяма степен решението на резерва изненада анализатори и инвеститори, чиито консенсусни очаквания бяха за намаляване на лихвите с двадесет и пет процентни пункта.

От резерва си оставиха вратичката отворена за по-нататъшни действия, свързани с промяна на лихвите, като заявиха, че ще продължават да предприемат необходимите действия, за да се запазят стабилни ценовите равнища в най-голямата световна икономика, както и да се гарантира ръстът на икономиката.

Решението инициира силно повишение на щатските индекси вчера, като Dow Jones се повиши с 335.97 пункта, или 2.5%, което бе и най-голямото му дневно повишение от близо пет години насам.

Ръст регистрираха и другите основни щатски индекси, като технологичният Nasdaq добави към стойността си 2.7%, до ниво от 2 651.66 пункта.

Намаляването на лихвите в най-голямата световна икономика обаче крие известни рискове, свързани с инфлацията. Възможно е инфлационният натиск да се засили подхранван и от рекордно високата цена на петрола.

Вчера ценната суровина се повиши до нов исторически рекорд над 81 долара за барел.

Оповестени вчера данни посочиха спад в цените на едро от 1.4% за изминалия месец август.

В същото време щатската икономика се очаква да забави ръста си за тримесечието юли-септември до 2% на годишна база.

През август новосъздадените работни места регистрираха първия си от четири години насам месечен спад, като те са намалели с 4 000, посочиха изнесени по-рано през месеца данни.

Междувременно, в интервю за изданието Associated Press, бившият председател на резерва - Алън Грийнспан заяви, че рисковете за изпадане в рецесия на най-голямата световна икономика се увеличават.

Настоящият председател на резерва Бен Бернанке бе широко критикуван от инвеститорите и анализаторите, че не е предприел по-ранни действия по понижение на лихвите в САЩ.