Фед изненадващо намали равнището на лихвите по кредитите отпускани на търговските институции в най-голямата световна икономика с 0.5 процентни пункта в действие предназначено да успокои паричните пазари.

Решението означава, че лихвите по заемите отпускани на банките ще бъдат понижени до 5.75% на годишна база от настоящото им ниво при 6.25%.

Резервът не промени обаче, по-важното ниво на краткосрочните лихви в страната от 5.25% на годишна база, което не е променяно повече от година насам.

Изненадващото понижение допринесе до значително повишение на щатските индекси, които отбелязаха силен спад през настоящата седмица.

Индексът Dow Jones стартира деня с повишение от близо 200 пункта, или 1.5% до ниво от 13 041 пункта, а технологичният Nasdaq се е повишил с близо 59 пункта, или 2.4% до ниво от 2 510 пункта.

Много анализатори са на мнение, че ако финансовата криза продължи, или се задълбочи, резерва ще прибегне и до понижение и на федералния лихвен процент.

След изненадващото действие на резерва долара отбеляза спад спрямо останалите основни валути. Еврото се повиши до ниво от около 1.3500 долара за едно евро на фона на нивата му на търговия от под 1.3400 долара преди това.