Цените на горивата и храните в Еврозонатата са тласнали инфлацията през месец октомври до най-високите й нива, регистрирани от две години насам.

Според статистика потребителските цените в 13-те държави, ползващи еврото като основна валута, са се повишили средно с 0.5% на месечна база и с 2.6% на годишна.

Резултатите напълно отговориха на средните очаквания на анализаторите, като са в заложените от европейската централна банка за тази година граници.

Цените на горивата са се повишили средно с 0.6% на месечна база и са отбелязали увеличение с около 5.5% на годишна, до голяма степен тласнати от поскъпването при цената на петрола до нови рекордни стойности.

Нарастването при цените на храните, алкохола и цигарите възлиза на 3.5% само за месец октомври, което е с един процентен пункт повече, в сравнение със същия период миналата година.

Членът на борда на директорите на Централната Европейския Банка - Юргер Старк заяви готовността на институцията да повиши данъците при необходимост, вследствие засиления риск от повишена инфлация.

Регистрираната инфлация за октомври бе и най-високата от септември 2005 г. насам.

Очакванията са, че Европейската Централна Банка ще запази нивото на лихвите непроменено на следващото си заседание.