По-високите цени на транспортното гориво, ресторантските услуги и тютюна ускориха инфлацията през септември в еврозоната до 2.1 на сто, съобщи днес Статистическата служба на ЕС (Евростат), цитирана от Асошиейтед прес.

Тези данни биха могли да дадат допълнителен повод на Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените си проценти, но това ще трябва да се балансира с необходимостта от стимулиране на икономическия растеж и на кредитирането, след като кризата на световните финансови пазари направи банките по-въздържани към отпускането на заеми.

Днешната информация потвърди оценка, публикувана преди две седмици, според която инфлацията се е ускорила спрямо равнището си за август от 1.7 на сто. ЕЦБ остави непроменена основната си лихва на 4 процента този месец на фона на сътресенията в световната икономика, но предупреди за риск от повишена инфлация.

Евростат информира, че основните фактори, задържащи инфлацията на по-ниско ниво от миналата година са евтините телекомуникационни услуги, компютри, телевизори и Ди Ви Ди плейъри. Но разходите за образование, хотели, ресторанти и тютюн са се увеличили спрямо миналата година.

Най-новата членка на еврозоната, Словения, отчита растеж на цените с най-високи темпове спрямо септември 2006 г., като те са се повишили с 3.6 на сто. След нея се нареждат Ирландия и Гърция, където цените са се покачили с 2.9 процента.

Най-голямата икономика в Европа, Германия, и Испания също отчитат инфлация над средното равнище с 2.7 на сто. В Холандия цените са се променили в най-слабо и там инфлацията е най-ниска в сравнение с останалите страни от еврозоната при ниво от 1.3 процента. Следват Белгия с инфлация 1.4 на сто и Франция - с 1.6 процента.

Като цяло 27-те страни членки на Европейския съюз отчитат инфлация за миналия месец от 2.2 процента спрямо 1.9 на сто през август, съобщава Евростат. Бързо развиващата се балтийска държава Латвия оглавява скалата с равнище на инфлацията от 11.5 на сто, следвана от България с 11 процента, Естония - със 7.5 на сто и Литва - със 7.1 на сто. Тези високи равнища изглежда ще отложат надеждите на тези страни за присъединяване към еврозоната в близко бъдеще.

Малкият средиземноморски остров Малта, който ще въведе еврото на 1 януари 2008 г., има най-малкия процент на инфлация от целия ЕС - 0.9 на сто.