Инфлацията в Еврозоната се е понижила до 3.6% на годишна база през септември, като резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите, посочиха изнесени днес данни на Европейската централна банка.

За сравнение, през август нивото на повишението на потребителските цени възлезе на 3.8%, след като през юли регистрира пик от 4%.

Резултатите дават известна надежда на инвеститорите, че ако намаляването на нивото на ръста на цените се запази като тенденция, Европейската централна банка може да прибегне до намаляване на лихвите, в условията на тежката финансова криза. Това обаче се очаква да стане едва през следващата година.

Все още обаче нивото на комфорт от инфлация в размер на 2%, прието от ЕЦБ, е изключително далеч и едва ли ще бъде достигнато в следващите месеци.

Последното действие по отношение на лихвите от страна на централната банка бе в посока на повишение с 25 базисни пункта, до 4.25% на годишна база през юли.

Поевтиняването на петрола с близо 35% от рекордните му нива през юли се сочи като основна причина за понижение на инфлационния натиск на Стария континент.

Силно поевтиняване отбеляза ценната суровина вчера, понижавайки се трайно под психологическото ниво от 100 долара за барел. Към момента петролът се търгува на нива от около 97.6 долара за барел с доставка през ноември.