Инвеститорското доверие в Германия се е повишило до 8-месечен максимум през март, което се възприема като доказателство за положителното развитие на най-голямата европейска икономика.

Индексът ZEW относно инвеститорските очаквания е нараснал до 5.8 пункта, в сравнение с 2.9 пункта през февруари. Това бе и най-голямата му стойност от месец юли насам. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност от 3.2 пункта.

Положителните данни доведоха до повишение на еврото спрямо долара, като към момента единната валута се разменя на нива от 1.3204 долара за едно евро, на фона на 1.3160 долара преди оповестяването на данните.

От института IfW прогнозираха вчера ръст на немската икономика от 2.8% през тази година, което би превишил ръста от 2.7% през изминалата година и би бил най-голямото й повишение от 2000-та година насам.

В същото време индексът на текущите условия се е понижил с по-малко от очакванията. Той възлезе на 69.2 пункта през март, на фона на стойността му от 70.9 пункта през февруари и средните очаквания на анализаторите за стойност от 68 пункта.

Междувременно, очакванията са за забавяне на ръста на немската икономика през първото тримесечие на годината, на фона на повишения данък добавена стойност в Германия, който от началото на годината е вече в размер на 19% от 16% преди това.

Продажбите на дребно регистрираха спад от 5.1% през януари спрямо последния месец на миналата година, като продажбите на автомобили регистрираха понижение от 13% за първите два месеца на годината.

Като заплаха пред немската икономика се очертава и очакваното по-нататъшно повишение на краткосрочните лихви в еврозоната, като широките очаквания са ЕЦБ да ги повиши до 4% до септември от настоящото им ниво при 3.75% на годишна база.