Изненадващ ръст на потребителското доверие в еврозоната

1135
Изненадващ ръст на потребителското доверие в еврозоната

Потребителското доверие в еврозоната изненадващо се е повишило през октомври - за четвърти пореден месец, посочиха изнесени днес данни. Коментарите на ЕЦБ за потенциални нови стимули най-вероятно са допринесли за това.

Индексът на потребителското доверие се е повишил до 105.9 пункта през октомври спрямо 105.6 пункта месец по-рано. Това бе най-високото ниво на доверието от юни 2011 година насам.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха стойност от 105.1 пункта.


През изминалата седмица ЕЦБ запази нивото на лихвите при рекордно ниските им стойности, като обяви, че може да добави към програмата за обратно изкупуване на активи в размер на 1.1 трилиона евро.

Нивото на инфлация в еврозоната се е запазило при нива от около нула през октомври.

Индексът, следящ доверието в строителния сектор, се е повишил до минус 20.7 пункта през октомври спрямо минус 23.2 пункта през септември. Това бе най-високото му ниво от септември 2008 година насам, след колапса на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc.

Доверието в сектора на продажбите на дребно е достигнало рекордно висока стойност от 6.5 пункта спрямо 4.2 пункта през септември. Подобрило се е доверието и в индустриалния сектор.

Противоречиви знаци идват обаче от най-голямата европейска икономика – немската, където бизнес доверието се е понижило за пръв път от четири месеца насам. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg