Смесица от технически исторически нива и алгоритмична търговия снощи са изстреляли йената до нов връх от 76.25 (на платформата EBS) спрямо долара, казва Танос Папасавас, който оглавява валутния отдел на Investec Asset Management, пред CNBC.

Алгоритмичните трейдъри имаха стопове под предишния връх от 79.75, беше достигнат през 1995 г., което е "много ясно технологическо ниво," казва Папасавас.

"Това, което се случи е, че под това ниво имаше много стопове на трейдъри от цял свят, които бяха наясно с него и които щяха да продадат долар/йена, за да излязат от дългите си доларови позиции, ако то бъде пробито," обяснява той.

"Разбира се алгоритмичната търговия също се намесва в случая и вследствие на нея ръстът на йената ескалира, удряйки все повече и повече стопове и така се стигна 76.25."

Запитан дали този скок се дължи на алгоритмичните трейдъри, Папасавас казва, че много хора са били удължили долара, очаквайки йената да поевтинее и че е логично някои от тях да поставят стоповете си за излизане от позицията под предишното дъно.

"Не смятат, че ще е честно да обвиняваме спекулаторите за поскъпването на йената," казва той.

В предишния ден японските трейдъри бяха натрупали дълги доларови позиции на стойност 2.8 млрд. долара, според Токийската финансова борса.

Поскъпването на йената е повод за притеснение от страна на властите и на централната банка, тъй като "последното нещо, което искат на фона на тази криза е поскъпване на йената," добавя Папасавас.