Китай диверсифицира резервите си, избягва долара

1032
Китай диверсифицира резервите си, избягва долара

Китай е започнал сериозно да диверсифицира валутните си резерви, дистанцирайки се от щатския долар, през първите четири месеца на 2011 г., като най-вероятно е купувал много повече дълг на европейски държави, отколкото доларови активи, информира FT, позовавайки се на данни на Standard Chartered Bank.

Резервите на Китай в чуждестранна валута са нараснали с около 200 млрд. долара през първите четири месеца на годината, като три четвърти от тези средства са инвестирани в чужбина в недоларови активи, според изчисления на банката.

"Изглежда, че Китай най-накрая продължава политиката си да диверсифицира чуждестранните си валутни резерви, намалявайки притежанието си на доларови активи," казва Стивън Грийн, старши икономист на Standard Chartered за Китай.

В период от над шест години Пекин продължаваше да увеличава притежанието си на щатски дълг, въпреки че китайците твърдяха, че искат да намалят тежестта на доларовите активи в резервите си, които надхвърлят 3 трлн. щатски долара. В периода между декември 2007 и март 2011 г. чуждестранните резерви на Китай са нараснали двойно до 3.04 трлн. долара, в този период повечето анализатори смятат, че делът на доларовите активи е останал сравнително стабилен на ниво от между 60-70%.

Пекин обаче пренасочва покупките през банки-попечители и чуждестранни финансови центрове, като Лондон и Хонконг, за да прикрие чуждестранните си сделки.

От Standard Chartered са сравнили притока на нови резерви в чуждестранна валута на Китай с нетните покупки на щатски дълг от страна на купувачи в Китай, Хонконг и Лондон. Тези покупки намаляват значително през първите четири месеца на тази година до 46 млрд. долара, което се равнява само на 24% от 196-те млрд. резерви в чуждестранна валута, които Китай е натрупал за същия период.

Според Грийн е възможно Китай да е намерил начин да прикрива покупките си на щатски дълг или пък може да купува по-рискови щатски активи, които не излизат в месечните данни.

В последните месеци китайските лидери нееднократно обещаваха да подпомагат европейските страни засегнати от дълговата криза.

"Дори и ако Пекин не се притеснява за фискалното състояние на САЩ и/или състоянието на щатския долар, доходността на облигациите, които се предлагат на европейския пазар вероятно е достатъчно привлекателна, за да накара страната да диверсифицира," смята Грийн.

Няма признаци Китай да намалява притежанието си на доларови активи, като страната остава най-големият чуждестранен притежател на щатски държавни ценни книжа, с облигации на стойност 1.15 трлн. долара към април 2011 г., показват данни на Министерството на финансите на САЩ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg