Китай вероятно следи повече от 12 валути, в добавка към щатския долар, при определянето на стойността на юана, въпреки че щатската валута вероятно запазва основната си тежест, смятат анализатори.

Икономисти от Bank of America-Merrill Lynch днес представиха своята оценка за състава и тежестта на валутната кошница, която Китай използва, за да определя рейнджа в ежедневната търговия на юана.

В тази кошница, която според анализаторите има 15 валути, тежестта на щатския долар е 40.3%, като след него се нареждат еврото с 16%, японската йена с 12.3% и южнокорейският вон с 8.3%.

Китай, който определя рейнджа за търговия на юана в началото на всеки ден, обяви, че ще използва валутна кошница, за да определя обменния курс, когато първоначално сложи официално край на обвързаността на валутата си с щатския долар през юли 2005 г.

"Мнозина се съмняват, че Китай използва подобна кошница този път," според анализаторите. "За да бъде проверено това обаче, първо трябва да се определи някаква кошница."

Включените в кошницата на анализаторите от Merrill валути представляват "най-добрите им предположения" въз основа на изказванията на китайски ръководители, както и на преките чуждестранни инвестиции и притежаваните чуждестранни държавни ценни книжа.

Китай смята състава на кошницата за държавна тайна и досега използваните валути не са обявявани публично.

Китай обяви на 19 юни, че планира да се откаже от неофициалното обвързване с щатския долар и да позволи на валутата си да се търгува с по-голяма гъвкавост съобразно пазарните сили.