От японската инвестиционна банка Mizuho Corporate Bank Ltd. прогнозираха поевтиняване на долара спрямо йената с 8.5% спрямо текущите й нива до 106 йени за долар.

Като основна причина за тези си очаквания, от банката визираха прогнозираното понижение на лихвите от страна на Фед, за да се подобри състоянието на паричните пазари.

Като възможно определят анализаторите на банките понижаването на лихвите на три пъти до края на годинита. Подобни действия биха инициирали силно поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути.

Прогнозата е драстична промяна на предходните очаквания на банката до края на годината да станем свидетели на нива на търговия на долара спрямо йената от 119 йени за долар.

Инвеститори и анализатори повишиха очакванията си и залозите си, че Фед ще понижи нивото на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика до края на годината.

От банката прогнозират още по-нататъшна нестабилност на финансовите пазари по света, като дори е възможна и паника.

Доларът регистрира понижение спрямо йената в продължение на два
месеца, като накара много от финансовите институции да променят очакванията си за движението при валутната двойка до края на годината.

Единствено прогнозите на Citigroup Inc. са "по-мечи" от тези на японската банка, като от най-голямата щатска инвестиционна банка прогнозираха по-рано, в края на годината долара да се търгува при нива от 105 йени за един долар.