Щатският долар може да падне с 20%, до 95 йени през 2008 г., след като сривът на имотния пазар влошава корпоративните печалби и подтиска потребителските разходи, принуждавайки ФЕД да намаля лихвите. Това се казва в изявление на Mitsubishi UFJ Securities Co.

Уравновесяването на имотния пазар в САЩ тепърва започва, заяви Kazuo Mizuno, главен икономист на подразделението в Токио на най-голямата публична кредитна институция в Япония. Най-вероятно ще се формира дъно до три-четири години, допълва той. Междувременно това ще оказва негативно влияние на потреблението, пазара на труда и долара.

Прогнозата на Mizuno е сред най-мечи настроените, при средна оценка на 42 икономисти, че доларът ще загуби 3%, до 110 йени през следващата година. През настоящата 2007 г. щатската валута загуби 4 на сто, а ФЕД намали основната лихва с 1%, за да подкрепи икономиката.

Доларът в момента се търгува на нива малко над 114 йени. Последно валутата се е разменяла за 95 йени през август 1995 г. В проучването на Bloomberg само още Deutsche Bank има толкова меча прогноза.

Щатските пари поевтиняха срещу 15 от 16-те най-често търгувани валути тази година, достигайки 107.23 йени срещу йената на 26 ноември – най-ниското ниво от повече от 2 години насам.

Доларът за годината губи 8.4% срещу еврото, като през последните 6 години при 5 от тях се е понижавал срещу единната валута.