Напълно очаквано Фед запази равнището на лихвите непроменено при ниво от 5.25% на годишна база, като заяви, че слабостта на имотния пазар в страната остава като заплаха пред щатската икономика.

Това бе деветото му поредно действие на запазване на краткосрочните лихви, като също означава, че лихвите по кредитите в най-голямата световна икономика ще се запазят без изменение, при ниво от 8.25% на годишна база.

Запазването на лихвите непроменено от вече година насам последва политиката на резерва на продължилото им близо две години повишение, при което те скочиха 17 поредни пъти с по 0.25 процентни пункта от рекордно ниското им ниво преди това.

След решението на резерва щатските индекси, които през по-голямата част на деня се търгуваха на отрицателна територия завършиха деня с повишение. Индексът Dow Jones добави към стойността си минималните 35.52 пункта, до ниво от 13 504.30 пункта.

Анализаторите очакват лихвите да бъдат отново запазени на настоящото им ниво и на следващата среща на резерва, която ще се проведе на 18 септември.

Все по-чести стават предположенията на инвеститори и анализатори, че следващата промяна на лихвите в най-голямата световна икономика най-вероятно ще е в посока на тяхното понижение.

Подобно действие би могло да се очаква най-рано през ноември, според пазарните наблюдатели, както и в случай, че инфлацията остане под контрол.

Най-големите притеснения на резерва са свързани с равнището на инфлацията, която може и да е подхранена от растящите цени на петрола.

През юни основният индекс на потребителските цени, който не отчита изменението в тези на храните и горивата отбеляза повишение от 1.9% на годишна база, което е в рамките на "комфортната" за централната банка зона между 1 и 2%.

В същото време, през първото тримесечие на годината, ръстът на БВП на най-голямата световна икономика възлезе на едва 0.6%, за да бъде последван от ръст в размер на 3.4% през второто тримесечие на годината.