Еврото се повиши до нов исторически максимум спрямо долара, достигайки до най-висока стойност от 1.4556 долара за едно евро на фона на очакванията за по-нататъшно понижение на лихвите в най-голямата световна икономика.

Слабостта на щатската валута допринесе за по-нататъшно повишение при цените на суровините и особено при металите.

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха до нов исторически максимум, след като добавиха близо 2 долара към стойността си, спрямо вчерашното си ниво на затваряне и моментно достигнаха най-висока стойност от 96.44 долара за барел с доставка през декември.

Цената на златото, която се движи традиционно в противоположна посока на тази на долара се повиши до нов 27-годишен максимум.

Фючърсите на златото с доставка през декември регистрираха повишение от 14.8 долара, или 1.8%, до ниво от 825.6 долара за тройунция. От началото на годината "благородният метал" е поскъпнал със значителните 29%.

Много анализатори прогнозират, че е възможно ценната суровина да атакува постигнатия си на 21 януари 1980 година исторически рекорд при ниво от 873 долара за тройунция.

Силно повишение регистрира и цената на среброто, добавила 49 цента, или 3.3% към стойността си, до ниво от 15.27 долара за тройунция с доставка през декември. Преди днешното повишение среброто бе поскъпнало с 14% от началото на годината.

Щатските индекси стартираха днешния ден на положителна територия, като с по 0.4% се повишиха индексите Dow Jones и Nasdaq, докато широкият S&P добави 0.6% към стойността си.