Серия банкноти, отпечатани от Централната банка на Филипините, си спечелиха редица противници, убедени, че валутата е „пълна с грешки" , съобщава Франс Прес. В частност на изобразената на банкнотите карта на Филипините редица жители не успяха да открият своя остров.

Освен че не всички филипински острови намериха място на картата, географското положение на част от туристическите забележителности очевидно не съвпадаше.

За орнитолозите съмнителен се оказа и зеленият папагал на банкнотата от 500 песо. Според тях жълтият клюн, с който е нарисувана птицата на банкнотата, напълно нереалистичен и никъде в природата не може да се види зелен папагал с жълт клюн.

Властите се опитват да убедят скептиците, че жълтият клюн е такъв за да съответства на общия дизайн на банкнотата. А що се касае до островите- изобразяването на 7000 острова е повече от затруднително, затова просто са скицирани общите линии на страната.

Националната банка на Филипините е допускала грешки в историята си. През 2005 г. тя емитира банкнота от 100 песо с грешка в името на президента Аройо(Arroyo). Вместо с „y" името бе написано с „v". Сгрешената банкнота, която бе отпечатана в малък тираж, бързо доби номизматична стойност и цената й скочи пет пъти над номинала.

Така че филипинците имат основание да се вглеждат особено внимателно в парите си...