Броят на първоначалните молби за помощи за безработица са се повишили изненадващо за изминалата седмица, като са нараснали с най-много от месец февруари насам, сочат данни на министерството на труда.

За изминалата седмица те са възлезли на 337 000, или повишение с 28 000 на седмична база, коте бе най-много от повишението им с 42 000 за седмицата, приключила на 10 февруари, сочат още данните.

Повишението бе над четири пъти средните очаквания на инвеститори и анализатори за повишение на показателя с 6 000 за изминалата седмица.

Резултатът може да се приеме и като свидетелство за постепенно забавяне при пазара на труда в най-голямата световна икономика.

4-седмичната изгладена средна величина на показателя се е повишила до 316 500 за изминалата седмица, което бе и най-високото й ниво от четири седмици насам.

По-рано през седмицата бяха изнесени и други негативни данни, а именно за началното жилищно строителство в САЩ, посочило най-малката му стойност през септември от 14 години насам.

След негативните данни, както и не особено задоволителните тримесечни резултати, изнесени от някои компании, щатските индекси се търгуват на отрицателна територия, като индексът Dow Jones и технологичният Nasdaq загубиха по 0.3% от стойността си.