Бен Бернанке не каза на Конгреса на САЩ какво ще направи ФЕД, но остави Уол Стрийт с впечатлението, че нов половин процентен пункт намаление на лихвите е сигурно нещо.

Централните банкери ще се срещнат отново на 18 март. В момента фючърсите, листвани на чикагската борса, отчитат, че оценяват шанса за 0.5 процентни пункта намаление на лихвата на 100% и 32% шанс за ¾ пункта понижение.

Бернанке, като част от редовните изявления пред Камарата на представителите и Сената, очерта три предизвикателства, пред които е изправен ФЕД – риск от рецесия, размътените финансови пазари и нарастващата опасност от инфлация.

Но все пак здравето на щатската икономика остава негов най-голям проблем. Шефът на ФЕД фокусира вниманието си върху риска за спад в икономиката, включително вече разклатения имотен сектор и стабилността на потреблението.

Неговите изявления, както и неубедителните икономически данни в последните дни, само потвърдиха очакванията за следващата стъпка на ФЕД.

Преди изказванията на Бернанке инвеститорите също залагаха за сигурно намаление на лихвата от 0.5 процентни пункта – в понеделник фючърсите показваха 94% шанс за това.

Тази стъпка ще понижи основната лихва на САЩ до ниво от 2.5 на сто. От септември насам централната банка вече намали лихвите с 2.25 процентни пункта, като само януари бяха извършени две орязвания от общо 1.25 точки.