Доларът запазва позициите си спрямо останалите основни валути днес, след като фокусът на пазара се измести отново към перспективите за вдигане на лихвите в САЩ на фона на намаляващите опасения, че обезценяването на китайския юан през миналата седмица може да доведе до световна валутна война.

Еврото се търгуваше близо до петдневеното дъно от 1.1063 спрямо долара, достигнато вчера, и за последно се разменяше срещу 1.1073 долара.

Доларът записа лек ръст до 124.43 спрямо йената, продължавайки да се отдалечава от 12-дневното дъно от 123.79, достигнато миналата седмица, когато изненадващият ход на Пекин понижи очакванията за вдигането на лихвите в САЩ през септември.

Относителното спокойната търговия при юана позволи на пазарите да се концентрират отново върху това кога Федералният резерв може да започне да вдига лихвите.

Доларът понесе лек удар, след като данни на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк показаха, че производствената активност в щата Ню Йорк пада през август до най-ниското си ниво от 2009 г.

Като цяло обаче нагласите спрямо долара останаха положителни.

Щатската валута успя да преодолее и относително голям спад при лихвите на щатските държавни облигации след излизането на производствените данни.

Британският паунд записа лек спад до 1.5578 спрямо долара. Паундът достигна двуседмичен връх от 1.5690 вчера, след като коментари на представител на Централната банка на Великобритания подсилиха очакванията за предстоящо вдигане на лихвите.

Австралийският долар поевтиня с 0.1% до 0.7365 щатски долара, но все още се задържа доста над достигнатото през миналата седмица дъно от 0.7127.