Залозите за поскъпване на долара са при шестмесечен връх, което може и да е тревожен сигнал за това, което предстои за зелените пари. Причината за позитивните очаквания е обезценката на юана.

Доларът поскъпна спрямо почти всички основни валути днес, възстановявайки се от най-лошата си седмица от юни насам.

Инвеститорите са добавили към нетните си дълги позиции в долари за осма поредна седмица до 11 август - най-дългата подобна серия от пет години насам.

„Вероятността Фед да повиши лихвите вече е при 60%, което до голяма степен обяснява интереса към щатската валута“, според Сам Тък, главен валутен стратег в ANZ Bank New Zealand Ltd., цитиран от Bloomberg. “Очакваме зелените пари да продължат да поскъпват до повишението на лихвите през следващия месец“, допълва още специалистът.

От началото на годината доларът е поскъпнал със 7% спрямо останалите основни валути. Един от най-големите губещи е австралийският долар.

Австралийската централна банка понижи прогнозата си за валутата до нива от 72 щатски цента за края на септември спрямо настоящите 74 цента. От там също така прогнозират дъно на австралийския долар при нива от 68 цента до март на следващата година.

Не липсват и специалисти, които прогнозират поевтиняване на щатската валута. Много от тях посочват като основа за тезата си слабото представяне на долара в исторически план през шестте месеца, следващи цикъла на първото повишение на лихвите, когато загубата за зелените пари е средно от 7%.