Инвеститорите, които очакват по-нататъшно поскъпване на долара, след като Фед стартира цикъла на повишение на лихвите, явно имат къса памет, смятат стратези от щатката инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co.

Доларът се е повишавал средно с около 9% от шест до девет месеца преди началото на повишението на лихвите при последните три цикъла. След това той се е понижавал сериозно, като е губел средно 6% от стойността си след първото повишение на лихвите.

“Възприятието, че доларът ще поскъпва, след като Фед повиши лихвите, не е на база на историческото му представяне“, смята Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan, цитиран от Bloomberg. “Доларът има склонността да се повишава преди реалното повишение на лихвите, но впоследствие губи позиции. Той следва правилото "купувай на слухове продавай на новини".

Фед най-вероятно ще прибегне до първото повишение на лихвите от десетилетие насам. Това, според анализаторите, ще се случи през следващия месец.

Очакванията след реалното повишение на лихвите доларът да изпита слабост до голяма степен възпират големите институционални инвеститори да залагат на по-нататъшно повишение на щатската валута в момента.

Доларовият индекс се е повишил с 6.8% от началото на годината. Валутата се очаква да поскъпне до 1.06 спрямо еврото и 125 спрямо японската валута до края на годината, съгласно средните очаквания на анализаторите.

При последния цикъл на повишнеие на лихвите, Фед ги увеличи с 2.25% през първата година. За сравнение, настоящите очаквания на пазара са за повишение на лихвите с 1.625 през първата година.

Доларът загуби 9.3% през шестте месеца след първото повишение на лихвите през 2004 година.

Инфлацията в САЩ все още е под средните очаквания на анализаторите, така че Фед едва ли ще бъде толкова агресивен в политиката си, както при предходните цикли от 1994, 1999 и 2004 година, смятат още специалистите.

“Много от пазарните динамики са вече заложени в нивата на долара“, смята Ник Каливас, главен стратег в Invesco PowerShares.