Доларът запазва позициите си днес - на фона на очакванията за вдигане на лихвите в САЩ, докато в същото време йената остана почти без промяна, след като стана ясно, че японската икономика се е свила през второто тримесечие.

Доларовият индекс, след представянето на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна леко до 96.716 пункта, продължавайки възстановяването си от достигнатото в сряда едномесечно дъно от 95.926 пункта.

Щатската валута бавно се възстановява от пораженията от миналата седмица, след изненадващото решение на Централната банка на Китай да обезцени юана.

Този ход на Пекин засили опасенията, че по-евтиният юан би навредил на щатската икономика и би затруднил Федералния резерв за вдигане на лихвите.

Китайската валута се търгуваше почти без промяна днес, след като централната банка определи фиксинг малко над този от петък. Този ход изглежда има за цел да разсее допълнително страховете на световните пазари, че Пекин има за цел да обезценява валутата си още.

Изнесените смесени данни в петък не дадоха особена яснота за това дали Фед ще вдигне лихвите през септември.

През юли производствените цени в САЩ бележат ръст в трети пореден месец, а фабричното производство е нараснало с най-много от осем месеца насам, показаха данните.

Тези данни обаче донякъде бяха засенчени от изненадващото влошаване на индекса на потребителските нагласи на Мичиганския университет.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1089 спрямо долара, губейки 0.2%, в сравнение с петък, и отстъпвайки от достигнатия миналата седмица едномесечен връх от 1.1215.

Спрямо йената доларът остана почти без промяна на ниво от 124.37, ограничен от силната съпротива в зоната 125-126.

Управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода обяви през юни, че не вижда причина йената да поевтинява под тези нива.

Йената остана почти без промяна след като изнесените днес дани показаха, че БВП на Япония се е свил с 1.6% на годишна основа през второто тримесечие в сравнение с първото.


В Азия малайзийският рингт падна с 0.7%, доближавайки 17-годишно дъно, след като валутата бе засегната от спада в цената на петрола.

Политическата нестабилност в Турция и Бразилия пък може да разклати валутите на двете страни, които вече се търгуват близо до многогодишни дъна.

Според някои при това положение инвеститорите може да започнат да избягват рисковите активи, което пък може да даде импулс на валутите убежища като японската йена и швейцарския франк.