Проблемите на редица страни в Европейския съюз поставят под заплаха съществуването на самата единна европейска валута. Централните банки на много страни престанаха да купуват евро за своите резерви, отказвайки му статуса на резервна валута. Същевременно частни инвеститори вадят от активите си тези, номинирани в евро. По данни на Bloomberg отливът на средства от европейските пазари е достигнал 13 млрд. долара. Според експерти, тенденцията за обезценяване на еврото спрямо долара ще продължи през цялата 2010-2011 година.

Настроенията на инвеститори и финансисти, които през миналата година активно купуваха евро и предричаха край на световното господство на долара, рязко се промениха след проблемите, с които се сблъска еврозоната.

Заради опасенията, че обременените с дългове Гърция, Португалия и Ирландия няма да успеят да изпълнят задълженията си, от 25 ноември 2009 г. еврото стремително се обезценява. Към това се прибавят и опасенията, че БВП на еврозоната ще расте по-бавно от този на САЩ, Китай и Япония. Финансовият аналитик на UBS AG Джефри Юй смята, че мечите настроения на световните инвеститори от 2008 г. са се върнали, като спадовете ще продължат.

На форума в Давос Нуриел Рубини отбеляза, че бюджетните проблеми на страните от еврозоната, включително Гърция и Португалия, създават растящ риск за икономиката. „В крайна сметка, не през тази и не през следващата, но след около две години можем да се сблъскаме с разпадане на валутния съюз", каза професорът от Нюйорския университет.

Той косвено беше подкрепен от Джордж Сорос, според който засега „няма привлекателна алтернатива на долара" в качеството му на резервна валута.

Същевременно Goldman Sachs отбеляза в доклада си, че централните банки на развиващите се страни са обезпокоени от високия външен дълг на САЩ, който достигна рекордни размери и продължава да расте. „В този план перспективите на долара като резервна валута ще намаляват", смятат експертите на щатската банка.

Показателно е, че Централната банка на Русия например започна диверсификация на резервите си , обръщайки се към канадския и австралийски долар. Руски аналитици смятат, че е възможно разпадане на еврозоната, след което Германия, Франция и Италия да създадат нов валутен съюз, откачайки се от „пиявиците". По-оптимистичните от тях обаче съветват проблемите на еврозоната да не се драматизира- дълговото бреме на страните на еврозоната не се отличава от дълговите проблеми на другите страни, а спадът на еврото спрямо долара има изгледи да е техническа корекция след значителния ръст през 2009 г.