Продължаващата несигурност на пазарите води до търсене на долари

529
Продължаващата несигурност на пазарите води до търсене на долари

Доларът нарасна отново в четвъртък, когато краткосрочните доларови лихвени проценти продължиха да се покачват на паричните пазари въпреки координираните действия на централните банки по-рано през седмицата, когато намалиха лихвите, за да облекчат последствията от кредитната криза. Въпреки техните усилия да увеличат ликвидността на паричните пазари, посредством намаляване на разходите за привличане на пари, опасенията, че централните банки са се провалили, продължават да възпират заеманията на средства на междубанковия пазар.

Това накара корпорациите, фондовете и банките да търсят пари в брой и по-специално долари. Тяхната липса и търсенето им от инвеститори доведе до покупки и на валутните пазари. Тази тенденция най-вероятно ще се задържи още известно време, въпреки че има сигнали, че доларовите пазари започват да се стабилизират и търсенето скоро ще намалее до по-нормални параметри.

В края на търговията в Ню Йорк еврото беше с 0.3% по-евтино срещу долара на 1.3585, докато в същото време щатската валута нарасна с 0.5% срещу йената до 99.72 след спада до шест месечно дъно в предишната сесия. Печалбите на долара в четвъртък дойдоха сред спекулациите, че срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7, която започва днес във Вашингтон, ще доведе до нови мерки за подобряване ликвидността на кредитните пазари.

Носят се слухове, че централните банки ще дадат по-големи гаранции с цел увеличаване доверието на пазарите. Поглеждайки обаче към капиталовите пазари, те не изглеждат уверени. Американските акции поевтиняха до ново петгодишно дъно, докато доходността по дългосрочните съкровищни бонове растеше, тъй като инвеститорите на нововъзникващите пазари ги избягваха, търсейки сигурността на долара и златото. Това подсказва, че избягването на рискови покупки е все още силна тенденция.

Това води до ужасна криза, при която няма край на спадовете, а настроенията на пазарите трудно могат да бъдат бързо променени. Акциите на Уолстрийт вчера спаднаха за седма поредна сесия, а индексът Dow Jones затвори под 9 000 пункта за първи път след юни 2003 г. Инвеститорите очакват от срещата на Г-7, както и тази на Г-20 през уикенда, да приеме по-конкретен подход за разрешаване на световната финансова криза. Пазарите очакват също ФЕД, ЕЦБ и централните банки в Канада, Великобритания, Китай, Швеция и Швейцария допълнително да намалят лихвите след съвместните действия от сряда.

Междувременно вчера австралийския и новозеландския долар се стабилизираха частично, нараствайки по-рано през деня срещу йената, когато азиатските борсови индекси с изключение на японския Никей спадаха. Австралийския долар поскъпна с 4.3% срещу йената до 69.19, а новозеландския долар спечели 0.3% до 60.05 йени.

ЕUR/USD

Съпротива е бившият рекорден връх на 1.3665, следвана от вчерашния връх на 1.3783. По-нагоре бариери са пробитото многомесечно дъно от месец септември на 1.3880 и 1.40. Подкрепа е 1.35, която вчера ограничи спада. Следват дъното от края на миналата година на 1.3360, а после идват 1.3260 и 1.30.

USD/JPY

Съпротива за момента са нивата на 100, следвани от началото на вчерашния спад, тръгнал от 101.47, а по-нагоре бариера е преодоляното двойно дъно на 103.50. Подкрепа е двойното интрадневно от през нощта на 98.55, следвана от дъното за деня на 97.91 и многогодишното дъно от тази година на 95.75.

GBP/USD

Съпротива сега е вече пробитото дъно на 1.7050. Следва това от 11 септември на 1.7447 и най-високата точка за седмицата на 1.7716. Подкрепа е днешното дъно на 1.6788, следвана от 1.65 и 1.60.

USD/CHF

Съпротива е вчерашния връх на 1.1340, следвана от 1.1415 и нивата на 1.15, които удържат напора на долара през последните седмици. По-нагоре съпротива е върха от декември 2007 година на 1.1593. Подкрепа е дъното от 1 октомври на 1.1145, а след това идват 1.10 и дъното от миналия вторник на 1.0886.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg