Продажбите на дребно в Европа с най-голям спад през април от четири години насам

713
Продажбите на дребно в Европа с най-голям спад през април от четири години насам

Продажбите на дребно в Европа са отбелязали през април най-големия си спад от повече от четири години насам, след като увеличаващите се цени на горивата и храните са свили бюджетите на потребителите, показва индексът на деловата активност в търговията на дребно (Purchasing Managers Index) на Bloomberg.

Измерителят на растежа на продажбите в Еврозоната пада за втори пореден месец през април до 41.8 от 48.2 през март. Резултат под 50 показване свиване на продажбите. Индексът, който се базиране на проучване измежду повече от 1 000 ръководители, проведено от NTC Economics Ltd., достига най-ниското си ниво от създаването си през януари 2004. Продажбите също така падат през април 2008 г., в сравнение със същия месец година по-рано.

Покачващите се цени на горивата и храните са довели до 3.6% инфлация в Еврозоната миналия месец, като ускорението на темпа на инфлация е най-голямото от почти 16 години. Темпът на растеж на европейската икономика ще се забави за трета поредна година през 2009 г., тъй като инфлацията оказва влияние върху потребителските разходи и обезкуражава Европейската централна банка относно намаляването на лихвените проценти, заявиха от Европейската комисия вчера.

Еврото падна почти с половин цент след отчета за продажбите на дребно и се разменяше срещу 1.5554 долара във Франкфурт тази сутрин.

Продажбите намаляват и в трите най-големи икономики в Еврозоната. В Италия спадът в продажбите на дребно се ускорява с най-голям темп от началото на проучването. В Германия продажбите отбелязват най-големия спад в последните три месеца, докато във Франция те спадат през април най-много от януари 2006 г. насам.

Германската компания Praktiker AG обяви на 23 април, че загубата й през първото тримесечие се е увеличила вследствие на по-слабото търсене.

Френският президент Никола Саркози вчера обяви планове за стимулиране на растежа, между които и лансирането на отстъпки в цените от страна на търговците на дребно, тъй като ускоряващата се инфлация пречи на потребителските разходи във втората най-голяма икономика в Еврозоната.

“Цените в супермаркетите във Франция са нараснали повече, в сравнение с почти всички останали европейски страни, което не е нормално”, заяви миналата седмица Саркози.

Продажбите на дребно ще страдат вследствие на забавянето на темпа на глобалния икономически растеж и на увеличението на цените на суровините, според втората най-голяма верига магазини за търговия на дребно в света Carrefour SA, както и според и Ikea - най-голямата мебелна компания в света.

Потребителското доверие в Европа е паднало през март до най-ниското си ниво от повече от две години, според Европейската комисия. Икономиката в Еврозоната ще нарасне с 1.7% тази година и с 1.5% през 2009 г., като това биха били най-ниските стойности от 2003 г. насам, прогнозира комисията вчера. Икономиката в Еврозоната нарасна с 2.6% миналата година.

В индикатора за продажби на дребно на Bloomberg са включени компании от Германия, Франция и Италия, които съставляват около 75% от стойността на общите продажби на дребно в Еврозоната. Панелът от компании включва както големи търговски вериги, така и по-малки магазини.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg