Продажбите на дребно в САЩ са се повишили с 0.1% през февруари, посочиха изнесените днес официални правителствени данни.

Продажбите на автомобили са се повишили с 0.9% през изминалия месец, точно с колкото се понижиха през предходния месец, посочиха още данните.

Данните се оказаха под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръст в продажбите на дребно в най-голямата световна икономика от 0.3% през изминалия месец.

Без да се отчитат продажбите на автомобили, продажбите на дребно са регистрирали понижение от 0.1%, което бе и най-слабото им представяне от миналия октомври.

Данните за продажбите на дребно през януари и февруари сочат слаб старт през първото тримесечие на щатската икономика, което може да доведе до занижаване на прогнозите за ръста на най-голямата световна икономика, според анализатори.

На фона на положителното представяне на пазара на труда, опасността от забавяне на щатската икономика на фона на слабото представяне на сектора на недвижимите имоти все още остава в сила.

Междувременно, негативно въздействие върху продажбите на дребно продължават да оказват високите нива на бензина.