Индексът на производствените цени в САЩ се е повишил с темп, превишаващ близо два пъти средните очаквания на анализаторите през януари, в резултат на повишението на цените на енергийните ресурси.

През първия месец на годината цените са се повишили с 1%, след повишението им с 0.3% през декември, съобщиха от министерството на труда. Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение на показателя от 0.4%.

Данните карат мнозинството анализатори да очакват, че Фед може и временно да преустанови политиката на понижение на лихвите и дори да започне да планира тяхното повишаване със стабилизирането на щатската икономика.

Много пазарни специалисти коментират, че инфлацията е била подхранена от агресивното понижение на лихвите, които бяха намалени три пъти през тази година. Намаляването на лихвите стимулира щатските потребители да потребяват повече.

На годишна база производствените цени са отбелязали повишение от 7.4%, което бе и най-голямото им повишение от октомври 1981 година насам. Цените на храните и горивата са се повишили с 2.3% за годината, приключила през януари.

Резултатът и тук значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха повишение от 1%.

Енергийните ресурси са поскъпнали с 1.5%, след като месец по-рано загубиха 3% от стойността си. Цената на бензина се е повишила с 2.9%.