Ръстът в еврозоната е възлязъл на 0.9% през четвъртото тримесечие в сравнение с третото, когато икономиката на страните от зоната отбеляза повишение от 0.6%, посочиха данни на статистическия институт на ЕС.
Ускоряването на ръста през последното тримесечие на миналата година се е предопределило от засиления износ на страните от еврозоната, който се е повишил с 4.1% за тримесечието и бе най-големият от четвъртото тримесечие на 2000-та година, посочиха още данните.

В резултат на ускорения износ европейските компании са повишили разходите си за инвестиции и са наемали нови работници, сочи още статистиката.

Ускореното повишение на икономиката на еврозоната притеснява Европейската централна банка, че ще се материализира в повишение на заплатите на работещите, което от своя страна може да засили инфлационния натиск.

Очакванията са, че ЕЦБ ще повиши равнището на лихвите в еврозоната с 25 базисни пункта на следващото си заседание, което ще се проведе на 8 март до ниво от 3.75% на годишна база от досегашното й ниво при 3.5% на годишна база.

Положителните данни допринесоха за известно повишение на еврото спрямо долара, като към момента единната валута се търгува на нива от около 1.3115 долара, на фона на нивата й на търговия от малко под 1.3100 от сутринта.