Русия може да добави австралийски и канадски долари към международните си валутни резерви за първи път, след колебанията в стойността на долара и еврото напоследък, информира Bloomberg.

"Добавянето на австралийския долар се обсъжда," е заявил Алексей Улюкаев, първи заместник-председател на руската централна банка.

"Има някои неща в полза на този ходи има и такива против него. Добавихме Канадския долара, но все още не сме започнали операции" с валутата.

Щатският долар съставлява 47% от резервите на Русия, докато еврото съставлява 41%, британският паунд 10%, а японската йена 2%, заяви Улюкаев през ноември. Централната банка намали дела на доларите от 50% през 2006 г., когато еврото съставляваше 40%, а останалите 10% бяха за йената и паундът. Чуждите резерви на Русия, които са третите най-големи в света, достигнаха 458.2 млрд. долара на 4 юни.

Президентът Димитрий Медведев миналата година намекна, че Русия ще намали използването на щатския долар като резервна валута, след като щатската валута загуби 34% от стойността си спрямо еврото за 2 години и половина. Еврото пък падна до четиригодишен минимум от 1.1877 долара на 7 юни и се е обезценило с 22% от 25 ноември насам на фона на опасенията около европейската дългова криза.

Канадският и австралийския долари са сред най-добре представящите се валути в последните 12 месеца, тъй като инвеститорите залагаха на факта, че възстановяващата се световна икономика ще увеличи търсенето на суровините произвеждани от двете страни. Канадският долар е поскъпнал с 10% спрямо щатската валута и с 23% спрямо еврото за този период. Австралийският долар се е оскъпил с 8.6% и 21%, респективно.