Щатската икономика е нараснала с 5% на годишна основа през третото тримесечие, който е най-големият от повече от десетилетие насам, което се дължи основно на потребителските разходи и бизнес инвестициите.

Министерството на търговията на САЩ ревизира рязко нагоре очакванията си за ръста на икономиката през третото тримесечие в сравнение с очакваните преди това 3.9%. По-голяма част от ръста се дължи на потребителските разходи в здравеопазването и корпоративните инвестиции в сгради и компютърен софтуер.

Това е най-големият тримесечен ръст на икономиката от лятото на 2003 г. Щатската икономика нарасна с 4.6% на годишна основа през второто тримесечие.

Повечето икономисти смятат, че растежът се забавя до около 2.5% на годишна основа през настоящото тримесечие. Те очакват икономиката да отбележи ръст от около 3% през 2015 г.

Това би било най-голямото повишение от 2005 г. – две години преди началото на Голямата рецесия, когато БВП на САЩ нарасна с 3.3%.

Спадът през 2007-2009 г., който бе най-големият от 30-те години на миналия век, остави милиони хора без работа. От тогава икономиката изпитва затруднения да се възстанови напълно. Дори и след като рецесията свърши през юни 2009 г., икономиката отчита слаб ръст от около 2.2% на годишна база.

След излизането на данните за ръста на икономиката, щатският борсов индекс Dow Jones за първи път в историята си достигна нивото от 18 000 пункта.