Щатският долар остава силно подкрепен, навлизайки в новата седмица, срещу еврото, паунда и йената, като инвеститорите продължават да очакват запазване на лихвите от ФЕД до края на годината.

Доходността по щатските облигации се повиши през миналата седмица, като 10-годишните прескочиха границата от 5 на сто. Перспективите пред американската икономика остават неясни, отразявайки с в повишено очакване на следващите икономически данни.

През тази седмица предстоят данните за продажбите на дребно, бизнес наличностите, индекса на производствените цени, също и на потребителските цени, текущия дефицит, данните за паричните потоци и други.

В петък доларът поскъпна силно срещу еврото, като проби съпротивата на 1.3370. Еврото достигна най-ниско ниво от 1.3320 долара, а британският паунд до 1.9624 долара. Към момента eur/usd се търгува на ниво от 1.3348, а gbp/usd - 1.9668.

Доларът бе подкрепен и от данните за дефицита по текущата сметка, стеснил се до 54.9 млрд. долара за април, спрямо 63.5 млрд. долара месец по-рано.

Икономическата ситуация в Япония продължава да се подобрява, като данните за БВП за първото тримесечие показаха ръст от 3.3%, при очаквания от 3.1% на годишна база. Още повече, икономическият ръст в страната на изгряващото слънце изпревари този в САЩ.

Към момента валутната двойка се търгува в тесни граници на нива около 121.6. През седмицата се очакват данните за баланса по текущата сметка, търговския баланс, индустриалното производство, както и решението на централната банка относно лихвените нива.