Швейцарската централна банка изненадващо понижи нивото на лихвите в страната с 1 процентен пункт на фона на влошаващата се икономическа ситуация.

В същото време от там обещаха щедро предлагане на швейцарски франкове. Това бе третият път, когато банката намалява лихвите в страната от октомври насам.

Днешното бе най-голямото такова на базираната в Цюрих финансова институция от 2000 г.

Действието бе огромна изненада за пазарните участници и свидетелства, според тях, за тежкото икономическо състояние на страната, която е изключително силно обвързана с финансовата сфера.

Въз основа на дълбокото понижение на лихвите, пазарните специалисти изразяват очаквания за запазване на нивата им на текущото им ниво на следващата среща на институцията през декември.

Понижението на лихвите става възможно благодарение на намаляващия инфлационен натиск, като прогнозите на банката са за инфлация под 2% през настоящата година.

Швейцарският франк реагира негативно на новината, като регистрира най-ниската си стойност спрямо щатската валута от август 2007 г. насам. Той се понижи и спрямо еврото, губейки 0.8% от стойността си, до едномесечен минимум при 1.5287 евро за франк.

От МВФ прогнозираха по-рано, че САЩ и Еврозоната ще изпаднат в рецесия едновременно през следващата година за пръв път от Втората световна война насам.