Хегемонията на долара в световната валутна система ще бъде прекратена през 2025 г. и на нейно място ще се установи триполюсна система около долара, еврото и юана, съобщава Световната банка в доклада си "Новата световна икономика".

"В момента еврото е нарастващ източник на международна конкуренция за долара", пише базираната във Вашингтон институция в доклада.

Освен това "тъй като бурно развиващите се икономики представляват постоянно нарастваща част от световната икономика и участват все по-активно в трансграничната търговия и финанси, техните монети и особено юана неизбежно ще играят все по-важна роля.

Най-вероятният сценарий за международната валутна система е система с множество валути, центрирани около долара, еврото и юана", отбелязва СБ.

"В рамките на този сценарий доларът ще изгуби безспорната си позиция на доминираща международна валута до 2025 г., оставяйки място за по-голяма международна роля на еврото и на юана", допълва Световната банка.

Франция обяви напредъкът към многополюсна валутна система един от приоритетите на своето председателство на Г-20, което трябва да завърши със среща на върха в Кан през ноември.

Според прогнозите на банката до 2025 г. половината от растежа на световната икономика ще бъде осигурена от шест бурно развиващи се икономики - Бразилия, Китай, Южна Корея, Индия, Индонезия и Русия.

Източник: БГНЕС