Търговският дефицит на САЩ се е понижил леко през юли, посочиха изнесени вчера официални правителствени данни.

За месеца дефицитът е намалял с 0.3%, до 59.2 млрд. долара, в сравнение с отбелязания месец по-рано такъв от 59.4 млрд. долара.

От началото на годината показателят се движи в размер на 711 млрд. долара на годишна база, в сравнение с рекордната му стойност от 758.5 млрд. долара година по-рано.

Намаляването на дефицита се е предопределило от повишението на износа на страната. През юли износът е нараснал с 2.7%, до исторически рекорд от 137.7 млрд. долара, докато в същото време вносът се е повишил с 1.8%, до 196.9 млрд. долара.

Повишението на вноса до голяма степен се е предопределило от нарастването в абсолютна стойност на вноса на петролни продукти в резултат на повишението в цените им. За юли той е нараснал с 2.3%.

Средната цена на внасяния в САЩ петрол е възлязла на 65.56 долара за барел, което ниво е било превишено единствено през август миналата година, когато цената на петрола е възлизала средно на 66.13 долара за барел.

Политически чувствителният дефицит в отношенията с Китай се е повишил с 12.5% през юли на годишна база, до 23.8 млрд. долара, което е второто му най-високо в историята ниво, след това, регистрирано миналия октомври от 24.4 млрд. долара.

От началото на годината дефицитът в търговските отношения на САЩ и Китай се движи при ниво от 233 млрд. долара на годишна база, което е и най-високото му ниво, регистрирано в отношенията на САЩ с друга страна.

След положителните данни щатските индекси приключиха деня на положителна територия, като индексът Dow Jones приключи с повишение от 180.54 пункта, до 13 308.39 пункта.

Въпреки положителните резултати обаче, доларът продължи понижението си спрямо останалите основни валути, на фона на очакванията за понижение на лихвите в страната от страна на Фед на следващото му заседание.

Еврото се повиши до нова рекордна стойност спрямо долара при ниво от 1.3877 долара, като към момента се търгува на близки до последната стойност нива от 1.3860 долара за евро.