Търговският дефицит на най-голямата световна икономика се е повишил с 8.2% през изминалата година до рекордната стойност от 856.6 млрд. долара, въпреки понижението му през четвъртото тримесечие на миналата година, посочиха данни на търговското министерство в страната.

В същото време той е възлязъл на рекордната стойност от 6.5% от брутния вътрешен продукт в САЩ, сочат още данните.

През четвъртото тримесечие на миналата година търговският дефицит на страната се е понижил с 14.6% до 195.8 млрд. долара, което бе и най-ниската му стойност за тримесечие от 2005 година насам.

За сравнение, през третото тримесечие на миналата година дефицитът по търговското салдо в страната възлезе на 229.4 млрд. долара.

Дефицит в размер на 856.6 млрд. долара означава, че американците са заемали над 2 млрд. долара на ден, за да финансират отрицателното салдо.

Притесненията са, че загубата на интерес към инвестиции в САЩ от страна на чуждестранните инвеститори могат да доведат до значително понижение в стойността на долара, което да доведе до срив на финансовите пазари и по-нататъшно повишение на лихвите в страната.

Много анализатори обаче са на мнение, че отрицателното търговско салдо на страната ще продължи да се понижава и през следващите тримесечия на годината.