Търговският излишък на Китай се е повишил с 40% през юли на годишна база, което бе и втората му най-висока стойност в историята на страната. За месеца излишъкът е възлязъл на 24.4 млрд. долара.

Стойността му е била най-висока след тази, постигната през юни тази година, когато търговският излишък на най-бързо развиващата се основна световна икономика възлезе на 26.9 млрд. долара.

Резултатът се очаква да доведе до по-нататъшен политически натиск върху Китай от страна на основните й търговски партньори и предимно от САЩ за по-нататъшна валутна либерализация.

Според администрацията на президента Буш нереално ниският курс на юана спрямо долара дава неконкурентни предимства на китайските компании на международните и щатските пазари.

През изминалата година търговският дефицит на САЩ в отношенията на страната с Китай възлезе на рекордните 232.5 млрд. долара.

Резултатът за юли доведе до търговски излишък на Китай за първите седем месеца на годината в размер на 136.8 млрд. долара.

Китайското правителство се опитва да въвежда административни ограничения върху бума на износа, но те на този етап остават не особено ефективни.

През последните десет месеца пет от обявените търговски излишъци на страната са били рекордно високи.