Централната банка на Нова Зеландия повиши основната лихва в страната с 25 базисни пункта до ниво от 2.75%, като това представлява първа промяна на новозеландската лихва след нейното понижение с 50 базисни пункта през март 2011 година.

Банката мотивира това свое решение с целта за осигуряване на стабилна инфлация в средата на диапазона между 1% и 3%, като в същото време подчерта, че новозеландската икономика продължава да се подобрява.

Управителят Греам Уилър заяви, че може да има и ново повишение на лихвите с общо до 125 базисни пункта до края на настоящата година, съобщава БНР. Нашите прогнозни лихвени нива са с 200 и 225 базисни пункта над настоящите нива в рамките на следващите две години, като само до края на 2013-а година може да има общо повишение на новозеландската основна лихва с 100 до 125 базисни пункта, подчерта той на пресконференция след края на заседанието на Централната банка.

Въпреки че днешното вдигане на лихвите от RNBZ беше очаквано от финансовите пазари, новината изстреля новозеландския долар към 10-месечен връх от 0.8580 щатски долара - най-високо ниво от април 2013-а година.