Централната банка на Япония днес остави основната си лихва без промяна на ниво близо до нулата и очерта нова програма за кредитиране, която има за цел да подпомогне икономиката на страната, информира АP.

Както се очакваше Централната банка на Япония взе единодушно решение да не променя настоящото ниво на основната си лихва, което е 0.1%. Банката не е променяла лихвата от декември 2008 г.

Банката също така подобри оценката си за японската икономика заявявайки, че "е започнала да се възстановява умерено" благодарение на световния икономически растеж. Износът и фабричното производство на страната нарастват, което води до по-големи капиталови инвестиции от страна на компаниите, според банката. Икономическите стимули на правителството също повишават местното търсене.

Данни от вчера показаха, че брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с 4.9% на анюализирана основа за периода януари-март.

Централната банка обаче потвърди отново, че ще запази монетарната си политика "изключително приспособяема", за да помогне в борбата с постоянната дефлация. Потребителските цени в Япония падат в тринадесети пореден месец през март.

"Банката осъзнава, че японската икономика се сблъсква с голямото предизвикателство да се пребори с инфлацията и да се върне по пътя на устойчивия растеж и ценовата стабилност," се казва в изявленията на централната банка.

Като част от усилията за увеличаване на икономическия растеж централната банка е изготвила предварителната рамка на нова кредитна линия насочена осигуряването на ликвидност на търговските банки. Централната банка обяви, че в момента все още работи по детайлите около програмата за едногодишни заеми.