Централната банка на Япония не промени лихвата

129
Централната банка на Япония не промени лихвата

Централната банка на Япония днес остави основната си лихва без промяна на ниво близо до нулата и очерта нова програма за кредитиране, която има за цел да подпомогне икономиката на страната, информира АP.

Както се очакваше Централната банка на Япония взе единодушно решение да не променя настоящото ниво на основната си лихва, което е 0.1%. Банката не е променяла лихвата от декември 2008 г.

Банката също така подобри оценката си за японската икономика заявявайки, че "е започнала да се възстановява умерено" благодарение на световния икономически растеж. Износът и фабричното производство на страната нарастват, което води до по-големи капиталови инвестиции от страна на компаниите, според банката. Икономическите стимули на правителството също повишават местното търсене.

Данни от вчера показаха, че брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с 4.9% на анюализирана основа за периода януари-март.

Централната банка обаче потвърди отново, че ще запази монетарната си политика "изключително приспособяема", за да помогне в борбата с постоянната дефлация. Потребителските цени в Япония падат в тринадесети пореден месец през март.

"Банката осъзнава, че японската икономика се сблъсква с голямото предизвикателство да се пребори с инфлацията и да се върне по пътя на устойчивия растеж и ценовата стабилност," се казва в изявленията на централната банка.

Като част от усилията за увеличаване на икономическия растеж централната банка е изготвила предварителната рамка на нова кредитна линия насочена осигуряването на ликвидност на търговските банки. Централната банка обяви, че в момента все още работи по детайлите около програмата за едногодишни заеми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg