Японската централна банка запази нивото на лихвите при 0.5% на годишна база, след като понижи прогнозата си за ръст на втората най-голяма световна икономика.

Така нивата на лихвите във втората най-голяма световна икономика са най-ниски сред развитите индустриални държави в света.

След изненадващ ръст от 3.3% през изминалото тримесечие се очаква японската икономика значително да забави темпа си на повишение.

Някои представители на централната банка изразиха опасения, че повишението може да е минимално за тримесечието април-юни, близко до нулевите нива.

Кризата на световните парични пазари, рекордните цени на петрола и горивата, както и поскъпването на японската валута спрямо долара, са част от причините за прогнозираното значително забавяне на ръста на икономиката.

Свидетелство за очакваното забавяне се дава от корпоративните инвестиции, които проявяват трайна тенденция на забавяне на повишението си.

Износът на страната, който традиционно е в основата на ръста на икономиката е отбелязал през март най-слабото си повишение от близо три години насам. В същото време индустриалното производство се е понижило с най-голям процент от пет години.

Спад са отбелязали и машинните поръчки, които също са показател за развитието на икономиката през следващите от три до шест месеца.

Рекордно високите цени на суровините на международните стокови пазари, водят до понижение на маржина на печалбите на японските компании, които се очаква да отбележат понижение от 5% в печалбите си за годината, приключваща през март 2009 г., което ще сложи край на повишението им през последните седем години.