Японската икономика е превишила по ръст тази на САЩ и еврозоната през първото тримесечие на годината. За тримесечието януари-март втората най-голяма световна икономика е нараснала с 0.8% на тримесечна база, което превиши предварителните прогнози за ръст от 0.6%.

На годишна база ръстът на БВП на Япония е възлязъл на 3.3%, което също значително превиши предварително оповестените данни за повишение от 2.4% и средните очаквания на анализаторите за ръст от 3.1%.

За сравнение, ръстът на еврозоната и на щатската икономика на тримесечна база възлезе на 0.6% за първите три месеца на годината.

В основата на добрите резултати са били повишените капиталови разходи през тримесечието, които са се повишили с 0.3% за периода, в сравнение с първоначалните прогнози за понижение от 0.9%.

Потребителските разходи са се повишили през изминалото тримесечие с 0.8%, в сравнение с предходното, което бе леко под средните очаквания на анализаторите за повишение от 0.9%.

През фискалната година, приключила на 31 март, японската икономика се е повишила с 2.1% на годишна база, на фона на повишението й от 2.4% година по-рано и над средните очаквания на правителството за ръст от 1.9%.

Правителствените прогнози са за ръст на японската икономика от 2% за настоящата фискална година, приключваща в края на март следващата година.

Забавянето на ръста на потребителските разходи в страната е и в основата на решението на Японската централна банка да спре с повишението на лихвите в страната, след като през февруари ги повиши до 0.5% на годишна база.