Morgan Stanley влоши прогнозите за растеж на световния БВП за 2012 и 2013 г. с 0.1 процентни пункта, съответно до 3.1% и 3.3%, заради изострянето на териториалния спор между Китай и Япония.

Оценката за подема на японската икономика е понижена от 2.5% до 2% за текущата година и от 1% до 0.6% за следващата, на китайската – от 8% до 7.5% и от 8.6% на 7.9% съответно.

Прогнозата за БВП на мнозинството развиващи се страни е оставане без промяна, съобщава Bloomberg.

Morgan Stanley очаква както и преди свиване на БВП на 17-те държави от еврозоната с 0.5% през тази година и растеж на американската икономика с 2.1%.

Очакванията по отношение на руската икономика също са останали непроменени: подем от 4.2% през 2012 г. със забавяне до 3.7% през 2013 г.

Антияпонските настроения в Китай рязко се усилиха в началото на септември, когато Токио се договори за покупката от частни японски собственици на спорния архипелаг Сенкаку (на китайския Дяою) в Източнокитайско море.

Пекин смята островите за свои изконни територии, незаконно отнети през 80-те години на ХІХ век.

Спорът се изостри, след като в района бяха открити находища на петрол и природен газ. Водите около архипелага също така са богати на риба и други морски деликатеси.