Йената отчита сериозни повишения спрямо долара и еврото в азиатската сесия днес - на фона на намаляващия апетит към риск и след като слабите данни за търговията на Китай породиха опасения за състоянието на търсенето в световен мащаб.

Износът на Китай за февруари не оправда очакванията на анализаторите, падайки с 25.4% на годишна база, докато вносът падна с 13.8%.

Доларът поевтиня спрямо йената, отстъпвайки с около 0.5%, до 112.90, след като преди това достигна едноседмично дъно от 112.75. Еврото се понижи с около 0.4%, до 124.47 йени.

Изнесените по-рано днес данни показаха, че японската икономика се е свила с 1.1% на годишна основа през последното тримесечие на 2015 г., или с по-малко от първоначално очакваното свиване от 1.4%.

Австралийският и новозеландският долар отстъпиха от многомесечните върхове, достигнати при ръста в цените на суровините, който отслабна, след като инвеститорите прибраха част от печалбите си.

Австралийският долар се обезцени с около 0.5%, до 0.7427, след като вчера достигна нивото от 0.7486, което бе най-високото от юли насам. Канадският долар поскъпна до 1.3262 спрямо щатския долар, достигайки до най-високото си ниво от ноември. За последно щатският долар се търгуваше с ръст от 0.3%, до 1.3323 канадски долара.

В понеделник цената на суровия петрол от сорта брент скочи с над 5%, до над 40 долара за барел за първи път тази година, на фона на нарастващите очаквания за замразяване на производството. Петролът обаче поевтинява с над 1% в азиатската сесия.

Еврото поскъпна с около 0.1%, до 1.10220 долара, запазвайки се без промяна след възстановяването си от достигнатото на 2 март едномесечно дъно от 1.08255.

Перспективите пред еврото изглеждат мрачни на фона на срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък, където се очаква тя да облекчи паричната си политика.

Централната банка на Канада и Централната банка на Нова Зеландия също имат срещи за определяне на паричната политика тази седмица, но те не се очакват да предприемат някакви действия.

Това попречи на новозеландския долар да се присъедини към поскъпването на суровинните валути. За последно кивито се търгуваше на ниво от 0.6772 щатски долара, губейки около 0.4%.