Ръст на цените на едро в САЩ за август - и още храна за размисъл за Фед

875
Ръст на цените на едро в САЩ за август - и още храна за размисъл за Фед

© Getty Images

Цените на едро в САЩ са се покачили с по-горещо темпо през август, което е знак, че инфлацията остава устойчива въпреки поредицата от увеличения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. 
 
На този фон инвеститорите не очакват повишение на лихвените проценти от Фед следващата седмица, но залозите, че ще има още затягане до края на годината се увеличават. Междувременно Европейската централна банка днес увеличи трите си основни лихвени процента с още 25 базисни пункта
 
Американският пазар на труда също остава силен като цяло въпреки данните от днес за леко повишение на молбите за обезщетения при безработица през миналата седмица, което е знак, че икономиката не се охлажда достатъчно, каквато е целта на Фед в битката му да свали инфлацията до 2%. 
 
 
Индексът на цените на производител, измерващ цените на стоките и услугите, преди да достигнат до крайните потребители, се e увеличил със сезонно коригирани 0,7% през август и 1,6% на годишна база, съобщи Министерството на труда на САЩ. Това месечно увеличение е над прогнозата на Dow Jones за ръст от 0,4% и е най-голямото от юни 2022 г., посочва CNBC. 
 
Поскъпването на горивата е допринесло за увеличението на цените на едро, каквато е и основната причина за покачването на индекса на потребителските цени - данните за него излязоха вчера
 
 
Като се изключат променливите категории храни и енергия, основната инфлация на цените на едро е с 2,2% нагоре за август спрямо същия месец на миналата година, което е по-малко от увеличението с 2,4% през юли.
 
Цените на едро все още се покачват по-бавно от потребителските, което някои анализатори приемат за знак, че инфлацията може да продължи да се охлажда - по-слабите ръстове на цените на едро водят до по-малки увеличения към крайния потребител.

По отношение на потребителските разходи, данните на Министерството на търговията на САЩ показват скромен ръст за август – отново заради скока на цените на бензина. Продажбите на дребно са нараснали с 0,6% през август в сравнение с ревизираните до 0,5% през юли.

Изключвайки горивата, продажбите на дребно в САЩ за август са се увеличили само с 0,2%. Продажбите по бензиностанциите са нараснали с 5,2%, докато магазините за мебели и обзавеждане за дома са отчели спад на продажбите с 1%. Продавачите на дрехи и аксесоари са отбелязали ръст на продажбите с 0,9%, ресторантите с 0,3%, а магазините за хранителни стоки - с 0,4%.
 
 
Министерството на труда на САЩ съобщи още, че броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица миналата седмица, леко се е повишил, след като седмица по-рано падна до най-ниското си ниво от 7 месеца. 
 
Молбите за безработица за седмицата, приключила на 9 септември, са нараснали с 3000 до 220 000.
 
Средният 4-седмичен брой на молбите за помощи при безработица, който е по-слабо променлив показател, се е понижил с 5000 до 224 500.

Българският бизнес

Всичко по темата Посоката на лихвените проценти

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg