Разочароващи данни за заетостта в САЩ през септември

1056
Разочароващи данни за заетостта в САЩ през септември

© Unsplash.com

Щатската икономика е създавала нови работни места през септември с много по-бавни темпове, отколкото се очакваше, което е песимистичен знак във време, в което инвеститорите имат опасения относно развитието на пандемията, високата инфлация и политическите неуредици във Вашингтон.

Щатска икономика е създала само 194 000 нови работни места през миналия месец, при предварително очаквани 500 000, информираха днес от Министерството на труда. Въпреки това безработицата намалява до 4.8% при предварителни прогнози за 5.1%.

Слабите данни се дължат до голяма степен на понижението в държавния сектор със 123 000 на работни места, докато заетостта в частния сектор нараства с 317 000.


Въпреки незадоволитените данни за заетостта, заплащането в страната нараства рязко. Месечното увеличение от 0.6% повиши ръста на годишна база до 4.6%.

Секторът на туризма, хотелите и ресторантите оглавява ръста на заетостта със 74 000 работни места, докато сферата на професионалните и бизнес услугите допринася с 60 000. Броят на заетите в търговията на дребно пък се е увеличил с 56 000.

Федералният резерв на САЩ следи отблизо данните за заетостта. Наскоро централната банка даде индикации, че е готова да започне да изтегля част от извънредната помощ, която предостави по време на пандемичната криза, най-вече поради факта, че инфлацията достигна и надхвърли таргета ѝ от 2%.

Фючърсите на щатския индекс Dow Jones навлязоха в отрицателна територия за деня след излизането на разочароващите данни.

Фючърсните контракти на Dow Jones Industrial Average поевтинява с 32 пункта, докато фючърсите на S&P 500 се търгуват без промяна, а тези на технологичния Nasdaq 100 нарастват с 0.2%. Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се движи на ниво от около 1.57%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg