Азиатските акции поскъпнаха днес, след като китайските пазари отвориха с оптимизъм след едноседмична почивка, като инвеститорите ще следят и очакваните по-късно днес данни за заетостта в САЩ за евентуални индикации за това кога Федералният резерв ще започне да ограничава стимулите.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.5%, след като скочи с 2.1% в предходния ден, което бе най-голямото дневно увеличение от август. Японският Nikkei добави 1.8%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 отчита повишение от 0.56%, след като вчера пазарите бяха затворени заради националния празник на страната. Хонконгския индекс Hang Seng отчита повишение от 1%.

Австралийският основен индекс бележи ръст от 0.84%, подпомогнат от Акциите на миннодобивните компании на фона на повишаващите се цени на суровините.

През последните три месеца представянето на китайските акции бе повлияно от регулаторни промени, напрежение в имотния сектор и проблеми с електрозахранването, но някои инвеститорите в момента вижда възможности за купуване на ценни книжа.

Фокусът остава върху имотния пазар, тъй като инвеститорите изчакват да видят дали регулаторните органи ще предприемат действия за ограничаването на ефекта от дълговите проблеми на строителния гигант China Evergrande Group.

Светът е залят с пари, но това няма да продължи вечноКъдето и да погледне човек финансовата система е залята с пари от пандемичните програми за стимули

Фючърсите на щатския индекс S&P500 нарастват с 0.16% след като Сенатът одобри законодателни промени за временно увеличение на тавана на дълга на САЩ в размер на 28.4 трлн. долара, с което да се избегне риска от това страната да изпадне в просрочие по задълженията си по-късно този месец, пише Ройтерс.

Вчера щатският индекс Dow Jones Industrial Average (.DJI) нарасна с 0.98%, S&P 500 добави 0.83%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 1.05% нагоре.

Инвеститорите ще следят и данните за заетостта в САЩ за септември, които ще излязат по-късно днес. Те очакват, че ако данните са близо до прогнозите, Федералният резерв ще даде индикации на ноемврийската си среща за това кога ще започне да ограничава програмата си за стимули.

По време на азиатската сесия доходността на 10-годишните щатски държавни облигации нарасна с 1.6 базисни пункта до 1.58887%, което бе най-високото й ниво от юни, когато докосна 1.594%.

На валутните пазари доларовият индекс остава почти без промяна на ниво от 94.206, недалече от 12-месечния връх от 94.504, достигнат в края на септември.

Волатилността при цените на петрола продължава. Брентът поскъпна с 0.6% до 82.44 долара за барел, докато ръстът в цената на щатския лек суров петрол (WTI) бе от 0.78% до 78.90 долара за барел.