Азиатските акции поскъпват днес след късното възстановяване на акциите на Уолстрийт вчера, след като щатските политици изглеждаха близо до постигане на временно споразумение за избягване на изпадане в просрочие по федералния дълг и след като Русия увери Европа относно стабилността на доставките на природен газ.

Цените на петрола също така отстъпиха от многогодишните си върхове, достигнати ден по-рано, след като в началото на седмицата допринесоха за разпродажбите при акциите. Доходността при щатските държавни облигации и основните валути се стабилизираха.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 1.25% в ранната търговия, възстановявайки част от изгубеното през последните дни и отчита незначително изменение за седмицата.

С понижението на цените на петрола днес ръст записаха основните борсови индекси в Южна Корея (+1.3%), Австралия (+0.64%) и Хонконг (+2%).

Японският Nikkei нарасна с 0.89%, а фючърсите на щатския индекс S&P 500 бележат повишение от 0.42%.

Китайските пазари остават затворени и днес заради празник.

Щатският лек суров петрол поевтиня с 0.34% до 77.17 долара за барел, продължавайки понижението от сряда, след като по-рано вчера поскъпна до седемгодишен връх от 79.78 долара за барел. Цената на Брента остава без промяна при 81.04 долара за барел, отстъпвайки от тригодишния си максимум от 83.47 достигнат също вчера.

Понижението в цените дойде след неочакван ръст в петролните запаси на САЩ, информира Ройтерс.

15 български фонда с по над 20% доходност за 2021 г.Общо 35 на брой пък са фондовете, които носят на инвеститорите си по над 10%

Цените на природния газ също паднаха, ден след като руски лидери дадоха индикации, че доставките за Европа може да нараснат, което допринесе за късно поскъпване на акциите на Уолстрийт, като преди това европейските пазари бяха записали понижения.

Щатският индекс Dow Jones Industrial Average нарасна с 0.3%, S&P 500 добави 0.41%, а технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0.47%, които бяха подкрепени и от предложението на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл за удължаване на тавана по федералния дълг до декември.

Опасенията, че САЩ може да изпадне в просрочие по своите задължения в последните дни, натежаха над акциите заедно с нарастващите цени на енергийните продукти.

Следващото събитие на фокус в САЩ за инвеститорите по света са очакваните утре данни за неселскостопанската заетост.

Доларът запазва позициите си, недалеч от 12-месечният връх, достигнат миналия месец спрямо кошница от няколко други основни валути и се задържа на 14-месечен максимум спрямо еврото.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации бе на ниво от 1.5415%, отстъпвайки от достигнатия вчера 3.5-месечен връх от 1.573%.

Спот цената на златото остава почти без промяна, като металът се търгува на ниво от 1 761.89 долара за тройунция.