Азиатските акции поевтиняват днес, изтривайки ръста си от по-рано през деня, след възстановяването на щатските и европейските акции в предходния ден. Цените на петрола пък се движат близо до нови многогодишни върхове.

Ръстът при петрола се дължи на опасенията относно предлагането и идва два дена след като групата OPEC+ взе решение да се придържа към планираното увеличение на добива, вместо да го увеличава допълнително.

Вчера щатският лек суров петрол (WTI) поскъпна до най-високото си ниво от 2014 г. но след това ограничи ръста си и за последно отчиташе повишение от 0.09% в цената до 78.87 долара за барел. Брентът поевтиня с 0.08% до 82.49 долара за барел, след като в предходната сесия цената му се повиши до триседмичен връх.

"Действията на OPEC предполагат допълнително намаляване на глобалните петролни запаси. Това е проблем, имайки предвид факта, че те вече са на ниски нива," пишат анализатори от CBA.

Нарастващите цени биха могли да поставят под заплаха икономическото възстановяване, тъй като ръстът на в търсенето на петрол в световен мащаб се ускорява с повторното отваряне на икономиките на фона на увеличаващите се нива на ваксинация, допълват те, цитирани от Ройтерс.

Цената на природния газ в Европа удари нов рекорд Днес фючърсите на

На пазарите на акции азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.6%, изтривайки първоначалния си ръст, докато японският Nikkei отчита спад от 0.78%.

Трейдъри твърдят, че на пазарите цари нервност заради опасенията около имотния пазар на Китай и приближаващите по-високи лихви по света.

Понижения днес има и при основните индекси в Хонконг (-1%), Южна Корея (-0.9%) и Австралия (-0.45%).

E-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 0.44%.

Китайските пазари остават затворени заради празник, а търговията с акциите на силно задлъжнялата китайска строителна компания China Evergrande бе спряна в очакване на обявяването на важна трансакция.

Несигурността около съдбата на Evergrande се отрази на облигациите на китайските строителни компании и на листваните на борсата в Хонконг акции и облигации след понижението на редица кредитни рейтинги.

Междувременно Централната банка на Нова Зеландия вдигна основната си лихва с 25 базисни пункта, но реакцията на пазарите бе ограничена, тъй като повишението до 0.50% бе предварително очаквано.

Изявлението доведе до поскъпването на новозеландския долар с около 0.1%, преди впоследствие да се понижи с 0.34%.

Вчера щатският индекс Dow Jones Industrial Average нарасна с 0.92%, S&P 500 (.SPX) се повиши с 1.05%, а технологичният Nasdaq Composite добави 1.25%, въпреки опасенията, че САЩ може да изпадне в просрочие по дълга си.

Сенатът ще гласува днес подкрепена от демократите мярка във връзка с тавана на дълга на страната.

Доларът поскъпна до близо 12-месечни върхове, а доходността по щатските държавни облигации се доближи до най-високото си ниво от средата на юни.

В азиатската сесия доларът се търгуваше близо до най-високите си нива за годината спрямо кошница от няколко други основни валути, докато еврото се задържа близо до 14-месечното си дъно, достигнато миналата седмица.

Считаната за валута убежище японска йена се понижи с около 0.5%, което е отражение на положителните нагласи на пазарите на акции.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна до 1.5466%, доближавайки четиримесечния връх от 1.5670%, достигнат в края на септември.

Спот цената на златото отстъпва с 0.15% до 1 757.3 долара за тройунция.